Αρχική » ΤΑΞΙΔΙΑ » Η πρώτη μου επίσκεψη στη Νέα Υόρκη (Η προετοιμασία)

Η πρώτη μου επίσκεψη στη Νέα Υόρκη (Η προετοιμασία)

20170508_100628

Τον Μάιο πέρασα μία εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, για πρώτη μου αλλά ελπίζω όχι και τελευταία, φορά.

Ένα ταξίδι που το ονειρευόμουν και το σχεδίαζα καιρό, όπως και κάθε τόσο μακρινό ταξίδι.

Σε αυτό το post θα σας πω κάποια tips για την καλύτερη διοργάνωση του δικού σας ταξιδιού στην απίστευτη αυτή πόλη.

Πρώτο και σημαντικότερο που κανείς δεν μου είπε εμένα ούτε και έτυχε να το διαβάσω σε κανένα travel blog και πιστέψτε με διάβασα πολλά: ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΔΟΛΛΑΡΙΑ ΑΠΟ ΕΔΩ. Οι διεθνείς τιμές συναλλάγματος δεν εφαρμόζονται στη Νέα Υόρκη. Έκανα το λάθος να αφήσω το θέμα του συναλλάγματος για την άφιξη στο αεροδρόμιο εκεί όπως κάνω για όλα μου τα ταξίδια σε χώρες εκτός Ευροζώνης. ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ.

Φτάνοντας στο αεροδρόμιο JFK, το μοναδικό διεθνές αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης, στο μοναδικό(!) ανταλλακτήριο που υπήρχε εκεί έμαθα ότι το δολάριο έχει μεγαλύτερη αξία από το ευρώ!!! μου έδωσαν τιμή 1δολ=0,95ευρώ, στην αρχή νόμισα ότι έκαναν λάθος και αντέστρεψαν την σχέση, μετά γέλασα που ήθελαν να με πιάσουν κορόιδο, πήρα τα ευρώ μου και πήγα στο ένα από τα δυο ΑΤΜ που είχε το αεροδρόμιο και τα δύο της ίδιας τράπεζας, το οποίο με πληροφόρησε ότι ο λογαριασμός μου δεν είχε χρήματα(?!) επειδή προφανώς δεν εξυπηρετούσε διεθνείς cash cards.2017-06-11 17.10.45

Αναγκαστικά λοιπόν επέστρεψα στο ανταλλακτήριο και έδωσα 100 ευρώ για τα πρώτα μου έξοδα από τα οποία πήρα 81 δολάρια!!! αν δεν είναι αυτή η ληστεία του αιώνα τότε ποια;;; είχαν το θράσος να εισπράξουν και προμήθεια βλέπετε! Την ημέρα εκείνη 1 ευρώ είχε 1,10 δολάρια. Στις δύο επόμενες φορές που άλλαξα χρήματα, τη μία σε τράπεζα και την άλλη σε ανταλλακτήριο στην πόλη, η καλύτερη τιμή που μπόρεσα να πετύχω ήταν 1,03.

Οπότε: αγοράζετε δολάρια από την τράπεζα εδώ στην Ελλάδα είτε σε οποιαδήποτε άλλη Ευρωπαϊκή πόλη βρίσκεστε. Επίσης όταν χρησιμοποιείτε την πιστωτική σας και σας ρωτήσουν αν θέλετε χρέωση σε δολάρια η ευρώ, θα επιλέγετε δολάρια ώστε να αλλαχθούν από την τράπεζά σας στην Ελλάδα σε ευρώ με τη σωστή τιμή.

Πολύ πριν από αυτό το στάδιο βέβαια θα πρέπει να ασχοληθείτε με τα εισιτήρια και τα ξενοδοχεία. Εγώ πάντοτε μπαίνω στο http://www.skyscaner.com και βάζω ειδοποίηση για το εισιτήριο που με ενδιαφέρει οπότε μου έρχονται μηνύματα με τις πτήσεις όλων των εταιριών και τις τιμές τους ώστε να βρω την καλύτερη δυνατή τιμή και να κλείσω όταν με συμφέρει.

Το ίδιο κάνω και για το δωμάτιο στο http://www.tripadvisor.com όπου βλέπεις και σύγκριση τιμών σε 3-4 sites για κάθε δωμάτιο. Εδώ να πω οτι τα ξενοδοχεία είναι πολύ ακριβά στο Manhattan και ότι πρέπει να βεβαιώνεστε ότι το δωμάτιο διαθέτει ιδιωτικό μπάνιο γιατί δεν είναι κανόνας ακόμη και σε ξενοδοχεία, όχι μόνο hostels. Μία λύση είναι και το airbnb αλλά και πάλι οι τιμές είναι αρκετά υψηλές. Σε επόμενο post θα σας δώσω λεπτομέρειες για το ξενοδοχείο και την περιοχή που έμεινα.

Περίπου 2 εβδομάδες πριν το ταξίδι σας, καλό είναι να τακτοποιήσετε τα της visa αν και για μας τους Ευρωπαίους τα πράγματα είναι αρκετά απλά. Βεβαιωθείτε ότι έχετε στο χέρι σας το διαβατήριό σας και την πιστωτική σας και μπείτε να κάνετε την αίτησή σας στο https://esta.cbp.dhs.gov/esta/ Συμπληρώστε την αίτηση και θα σας χρεώσουν 14δολ στην πιστωτική σας, στο ίδιο site θα δείτε και την πορεία και έγκριση η μη της αίτησής σας. Την έγκριση όταν την πάρετε μην ξεχάσετε να την εκτυπώσετε και να την έχετε μαζί σας στο ταξίδι, θα σας χρειαστεί οπωσδήποτε.

Επειδή είχα μόνο 1 εβδομάδα αλλά πολλά πράγματα που ήθελα να δω, βρήκα πολύ χρήσιμο το http://www.visitacity.com το οποίο σε βοηθάει να φτιάξεις το πρόγραμμα στα μέτρα σου και να αποφύγεις δυσάρεστες εκπλήξεις που αφορούν  τα ωράρια η τις ημέρες αργίας των μουσείων και άλλων αξιοθέατων.

20170608_080809

Αν είστε σαν κι εμένα που έχετε σκοπό να επισκεφθείτε πολλά μουσεία, αξίζει να αγοράσετε το New York Pass, ίσως φαίνεται ακριβό, αλλά γλυτώνεις χρήματα από μουσεία και επίσης και ουρές σχεδόν σε όλα. Συστήνω να το κλείσετε και να το αγοράσετε online τουλάχιστον 2 εβδομάδες πριν ώστε να το λάβετε στο σπίτι σας με courier γιατί αλλιώς θα πρέπει να κατεβείτε στο κέντρο και να περιμένετε ουρά για να το παραλάβετε.

Συμπεριλαμβάνονται δύο συνεχείς ημέρες στα Hop on hop off city buses τις οποίες όμως πρέπει να τις κλείσετε από την προηγούμενη στα γραφεία τους στο Times Square, οπότε κάντε το πρόγραμμά σας αναλόγως εφ’ όσον σας ενδιαφέρει. Εγώ δεν το χρησιμοποίησα αυτό το tour, είχα αρκετά γεμάτο πρόγραμμα όπως θα δείτε στα επόμενα Posts.

……συνεχίζεται

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s