Αρχική » ΤΑΞΙΔΙΑ » Η πρώτη μου επίσκεψη στη Νέα Υόρκη – Ellis Island

Η πρώτη μου επίσκεψη στη Νέα Υόρκη – Ellis Island

Από το 1892 έως το 1954 το κτίριο στο νησί Ellis αποτέλεσε τον σταθμό εισόδου των μεταναστών πριν τους επιτραπεί η είσοδος στις ΗΠΑ.

Υπήρχαν άλλες δομές πριν από αυτό και άλλες μετά από αυτό.

Σήμερα το υπέροχα αναπαλαιωμένο κτίριο του νοσοκομείου στο νησί Ellis έχει μετατραπεί σε ένα καταπληκτικό μουσείο μετανάστευσης. Καλύπτει όλες τις χρονικές περιόδους και κάνει μία πλήρη καταγραφή των συνθηκών και τους λόγους που οι μετανάστες άφησαν τις πατρίδες τους, τι έφεραν μαζί τους (ένδυση, έθιμα, μουσική, γλώσσα, συνήθειες), τι δουλειές έκαναν όταν μπήκαν στις ΗΠΑ, τις κοινότητες που συγκρότησαν.

Οι άνθρωποι που έστησαν το μουσείο αυτό και συγκέντρωσαν τα ντοκουμέντα μερικών αιώνων εκεί χρησιμοποίησαν το υλικό που συνελέγη από τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής, το προσωπικό υποδοχής αλλά και τους ίδιους τους μετανάστες οι οποίοι είναι ολοφάνερο ότι είχαν πλήρη συνείδηση των σημαντικών και ιστορικών γεγονότων που συγκροτούσαν το σύνολο της δράσης τους κατά την είσοδο στις ΗΠΑ (ακόμη από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής τους σε κράτος) και φρόντισαν να αφήσουν αναλυτική καταγραφή για τις επόμενες γενιές.

Το μουσείο αυτό με εξέπληξε ευχάριστα, πέρασα 2,5 ουσιαστικές ώρες εκεί και συνιστώ σε όλους να μην το χάσουν. Η σύγκριση δε με τις σημερινές άναρχες συνθήκες που βιώνουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι παρούσα και η σύγχρονη εποχή ηττάται κατά κράτος και σε όλα τα επίπεδα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s