New York Public Library

Και όπως προχωράς στο δρόμο αρχίζεις να προσέχεις τις μπρούτζινες πλάκες στο πεζοδρόμιο με αποφθέγματα και ρητά σοφών, καλλιτεχνών, πολιτικών, ιστορικών …..

Και αντικρίζεις το υπέροχο κτίριο, την μεγάλη δημόσια βιβλιοθήκη της πόλης, ενεργή και πλούσια, με τους υπέροχους χώρους γεμάτους γνώση, εκθέσεις στους διαδρόμους, ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού στην καρδιά της πόλης.

Γεμάτη αναγνώστες και επισκέπτες που όλοι σέβονταν την ησυχία που απαιτεί μία εν λειτουργία δημόσια βιβλιοθήκη, μελετάνε τους σπάνιους χάρτες, τα χειρόγραφα, παλιές εκδόσεις βιβλίων, θησαυρούς πραγματικούς.

Tip για δώρο από το μαγαζάκι της βιβλιοθήκης: αντίγραφα πρώτων εκδόσεων δημοφιλών βιβλίων. (εγώ αγόρασα για τη μικρανιψιά μου αντίγραφο της πρώτης έκδοσης της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων του Luis Carol, κάτι που δεν βρίσκεις στα βιβλιοπωλεία – ανυπομονώ να μεγαλώσει και να μπορέσει να το διαβάσει).

Κινέζικη τέχνη των δυναστειών Qin και Han στο Met Museum – New York

Age of Empires: Chinese Art of the Qin and Han Dynasties (221BC-AD220).

Πάνω από 160 αντικείμενα τέχνης συμπεριλαμβανομένων και πολεμιστών από τον στρατό terracotta στην έκθεση που φιλοξενούνταν στο ΜΕΤ τις ημέρες που το επισκέφθηκα.

Egyptian Art in The Met – New York

Μία συλλογή αντικειμένων που καλύπτει την χρονική περίοδο από το 3000 πΧ έως και το 400 μΧ, μετά από ανασκαφές που οργάνωσε το ίδιο το μουσείο στις αρχές του 20αιώνα μέχρι και πρόσφατα με το κυριότερο να είναι ο ίδιος ο Ναός του Dendur που μεταφέρθηκε εξ’ ολοκλήρου στο μουσείο.

Ανήκει στην μόνιμη συλλογή του μουσείου και κάτι που δεν πρέπει να χάσει κανείς.

FASHION AT THE MET – NEW YORK

REKAWAKUBO WOMENSWEAR FOR COMME DES GARCONS

Μία καταπληκτική έκθεση μόδας-τέχνης με ρούχα-γλυπτά που φρόντισα να μην χάσω κατά την επίσκεψή μου στο μουσείο γιατί ήταν εκεί για περιορισμένο διάστημα.

Για μένα τουλάχιστον ήταν μία συναρπαστική εμπειρία μιας μορφής τέχνης αν και δεν ασχολούμαι καθόλου με τη μόδα.

Η πρώτη μου επίσκεψη στη Νέα Υόρκη – THE MET (The Metropolitan Museum)

Ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία στον κόσμο με μεγαλειώδη σταθερή συλλογή και πολύ σημαντικά events που φιλοξενούνται κάθε εποχή.

Το μουσείο είναι τεράστιο, πήγα 2 φορές και δεν είδα ούτε το μισό. Είναι από τα μουσεία που όποτε επισκέπτεται κάποιος την πόλη πρέπει να πηγαίνει.

Εγώ συνηθίζω όταν πηγαίνω σε τόσο μεγάλα μουσεία να πηγαίνω οπωσδήποτε στις φιλοξενούμενες εκθέσεις που είναι για συγκεκριμένο διάστημα και μετά φυσικά στις σταθερές για όσο περισσότερο χρόνο έχω.

Το MET είναι και ένα καταπληκτικό κτίριο στην 5η λεωφόρο στο τέλος του Museum Mile. Από τα μέσα του 19ου αιώνα φιλοξενεί 5.000 χρόνια τέχνης από όλα τα μέρη της γης.

Τέχνη από Αφρική, Ωκεανία και Αμερικανική Ήπειρο

 

 

Η πρώτη μου επίσκεψη στη Νέα Υόρκη – περπατώντας στην γέφυρα του Brooklyn

Ο περίπατος αυτός είναι μέσα στις «υποχρεώσεις» ενός επισκέπτη της Νέας Υόρκης. Μπορεί κανείς να περπατήσει όλη τη γέφυρα και να περάσει απέναντι στο Brooklyn για φαγητό η ποτό σε ένα από τα πολλά cafe με υπέροχη θέα στο Manhattan η να πάει μέχρι τη μέση στο ψηλότερο σημείο της κρεμαστής αυτής γέφυρας και να επιστρέψει.